Vacature als diëtist

Ben jij op zoek naar werk als diëtist? Als diëtist kun je mensen begeleiden bij het volgen van een dieet, zoals een koolhydraatarm dieet en het eiwitdieet. Je begeleidt hen op een juiste, prettige manier naar hun streefgewicht en let daarbij op hun voeding en hun beweging. Aan de hand van jouw begeleiding kan iemand vele kilo’s verliezen. Lijkt dat je wat? Ga dan op zoek naar vacatures voor diëtiste.

 

Hoe word je diëtiste?

Je kunt diëtiste worden door daar een opleiding of cursus voor te volgen. Afhankelijk van je vooropleidingen en je ervaringen doe je daar enkele maanden tot enkele jaren over. Een diëtiste moet veel weten over:

  • hoe het menselijke lichaam functioneert;
  • hoe mensen geestelijk in elkaar zitten;
  • hoe je mensen kan coachen en begeleiden om betere prestaties te leveren;
  • welke diëten er op de markt te verkrijgen zijn;
  • welk dieet het beste past bij het type cliënt dat je op dat moment voor je hebt.

 

Het menselijk lichaam

Een menselijk lichaam is een complex iets. Je moet weten wat er gebeurt vanaf het moment dat iemand iets eet tot het moment dat iemand iets uitpoept. Dat heeft namelijk erg veel met elkaar te maken. Je moet weten hoe het kan dat vetten in lichamen worden opgeslagen en ook hoe het kan dat de ene persoon daar meer last van heeft dan de ander. Ook geestelijk moet je het een en ander weten over je cliënten. Je wil ze immers verder helpen. Veel belangrijke zaken bij het afvallen spelen zich dan ook geestelijk af. Vragen die je hierbij kunt hebben zijn de volgende:

  • Heeft mijn cliënt voldoende doorzettingsvermogen?
  • Hoe geef ik mijn cliënt meer zelfvertrouwen?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn cliënt het beste uit zichzelf haalt?
  • Geestelijk in balans zijn met je lichaam is heel belangrijk voor mensen die af willen vallen. Jouw rol is daarbij essentieel.

 

Coachen en begeleiden

Er is een verschil tussen coachen en begeleiden. Als coach moet je soms streng en hard zijn, maar ook de mogelijkheden bieden om te werken. Als begeleider doe je meer voor en begeleid je iemand door een proces heen. Je zit als diëtiste op twee stoelen, namelijk die van begeleider en coach. Jij balanceert als geen ander tussen die twee rollen en weet precies wanneer je welke pet op moet zetten. Je staat dag en nacht klaar voor je cliënt en bent nooit te beroerd om een boost aan zelfvertrouwen te geven. Je cliënt mag terecht heel blij zijn met jouw inspanningen als het aankomt op afvallen.

 

Diëten op de markt

Als diëtist hoor jij alles te weten over de diëten die er op de markt te vinden zijn. Je weet alles over eiwitdiëten, koolhydraatarme diëten, maar ook over bekende dieetprogramma’s zoals Weight Watchers en Atkins. Afhankelijk van de voorkeuren en levenswijze van jouw cliënt ben jij prima in staat om jouw cliënt te koppelen aan een dieet. Het belangrijkste hierbij is dat je je eigen wensen en voorkeuren parkeert en doelgericht voor je cliënt op onderzoek uit gaat.

 

Salaris diëtiste

Als diëtiste kun je in veel verschillende salarisindicaties terecht komen. Er zijn diëtisten die bijwerken en zo’n 1.000 euro per maand verdienen, maar de echte toppers (die vaak een eigen praktijk hebben) kunnen met gemak € 5.000 tot € 10.000 per maand verdienen. Wederom is je salaris afhankelijk van je ervaringen, je knowhow en de wijze waarop jij met cliënten om gaat.

 

Opleiding zoeken

Op zoek naar een opleiding tot diëtist en voedingsdeskundige? Deze HBO Opleiding Voeding en Dietetiek kan wat voor jou zijn. Ook de Hogeschool van Amsterdam biedt diverse opleidingen en cursussen aan.